Leverans 2 - 4 arbetsdagar / Fraktfritt över 599 kr.

Hur ska kaniner bo?

En kanin har ett antal grundläggande behov som den behöver få utföra. Enkelt kan man säga att det finns vissa saker en kanin måste få göra för att må bra. Eftersom kaninen spenderar största delen av sitt liv på en viss plats, kaninens boplats, så är det viktigt att man ser till att så många av behoven som möjligt tillfredsställs där. Helt enkelt att den kan göra allt den behöver göra där den bor. Vad är då viktigt för en kanin? Nu måste vi tänka på att tamkaninen är väldigt lik vildkaninen, så att titta på vildkaninens beteenden kan ge oss ledtrådar till vad vår kanin vill få göra. Vi har lärt oss att vildkaninen vill beta, gräva, röra sig, vara med kompisar och kunna gömma sig. Detta ska vi försöka se till att kaninen får göra där den bor, så gott vi kan.

Eftersom kaniner både kan hoppa och gräva är det viktigt att säkra boplatser både längst nere och högst upp. Utöver dessa måsten, vad kan vi ge kaninen för att den ska må så bra som möjligt? Fri tillgång till hö är väldigt viktigt för att de inte ska bli uttråkade, eftersom de vill spendera så mycket tid med att äta. Pinnar och bladgrönt som sprids ut kan också vara bra aktivering. För att kaninen ska få gräva ordentligt kan man släppa den i en hage eller ge den en låda med t.ex. halm att gräva i. Gömställen verkar dock minska viljan att gräva hos kaninerna, så sätt in lite hus och tunnlar så blir det bra på två sätt. Där kan ju kaninen gömma sig!

Det är viktigt att kaninen har tillgång till gömställen för att den ska känna sig säker. Skapa gömställen med flera ingångar så att kaninen aldrig behöver känna sig trängd. Utrymme är också väldigt viktigt, de måtten som finns på  Jordbruksverkets föreskrifter är verkligen de minsta måtten (se nedan). Så mycket utrymme som möjligt ger kaninen möjlighet att skutta och att leka. Sveriges Kaninvälfärdsförening har egna rekommenderade minimimått: Kaninens
lägre kritiska temperatur är -7 grader C och den högre kritiska temperaturen är 28 grader C. De europeiska riktlinjerna säger att rumstemperaturen för försökskaniner ska vara 18 grader C, med en variation från 15-21 grader C. Detta är viktigt att ta hänsyn till när man har sin kanin på platser där temperaturen kan avvika från rekommendationerna eller till och med närma sig de kritiska temperaturerna. Kaniner är värmekänsliga eftersom den bara har svettkörtlar på läpparna och inte kan hässja lika effektivt som hundar. Skugga och möjlighet att hålla kroppstemperaturen nere är väldigt viktigt för kaniner under sommaren.

Åt andra hållet finns det dokumentation av kaniner som får förfrusna öron och smärta i kroppen eller till och med fryser ihjäl på grund av kylan som vi har i våra nordiska länder på vintern. Man bör alltid se till att kaniner som bor ute på vintern kan värma sig med hjälp av t.ex. halm eller, om det är väldigt kallt, en värmelampa eller liknande.

Vad säger lagen?

Sällskapskaniner omfattas av Jordbruksverkets "Föreskrifter och allmänna råd om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby". Här är en kort lista på några basgrejer om vad kaninen måste ha:

- Utrymme, minst 0,5 kvm om kaninen väger mindre än 2 kilo, 0,7 kvm om kaninen väger mellan 2-3,5 kg och så vidare.
- Sitthylla som går att sitta ovanpå och gömma sig under.
- Strömaterial av lämplig sort.
- Grovfoder, till exempel hö.
- Dagsljus eller motsvarande artificiell belysning (albinokaniner max 50 lux).

Dessutom måste kaninen bo så att den inte kan rymma eller skada/skadas av andra djur.Texten har publicerats med tillstånd av Sveriges Kaninvälfärdsförening.
Veta mer om kaniner?